Kees Kuik werkt in zijn dagelijks leven als hoofd technische dienst bij een internationaal bedrijf. Naast zijn internationale baan richt hij zich ook graag op de buurtbelangen binnen Gemeente Midden-Drenthe. Zo werd hij 6 jaar geleden medeoprichter van EC De Broekstreek en is hij voorzitter van energiecoöperatie Project de Mussels. We stellen hem graag aan je voor.

Energiecoöperatie de Broekstreek

Kees: “Een jaar of zes geleden dacht ik samen met een aantal belanghebbenden na over wat we konden doen om De Broekstreek te verduurzamen. Toen kwam het idee om de koppen bij elkaar te steken en EC de Broekstreek op te richten. Zo zijn we nu al zes jaar op weg naar een duurzamere buurt.”

Kees zijn grootste drijfveer achter de energiecoöperatie is om het geld dat ze ontvangen van de afnemers van energie, weer terug in de buurt te stoppen. Deze motivatie deelt hij ook binnen energiecoöperatie Project de Mussels. De coöperatie is sinds kort mede-eigenaar van het drijvende zonnepark op de zandwinplas: “Onlangs is energiecoöperatie Project de Mussels opgericht door een groep energiecoöperaties in de gemeente Midden-Drenthe. Deze lokale energiecoöperaties werken samen om de energie en geldstromen van zonnepark de Mussels in Midden-Drenthe te houden, zo creëer je een lokale energiekringloop. Energie opwekken en gebruiken in de buurt, waardoor iedereen profiteert.”

Verduurzamen van het huis

Naast zijn functie bij de twee energiecoöperaties is Kees ook op persoonlijk vlak veel met duurzaamheid bezig: “25 jaar geleden zijn we begonnen met het verbouwen en isoleren van onze woning. We zijn volledig van het gas af en gebruiken alleen nog maar elektriciteit. We hebben 50 zonnepanelen op het dak aangelegd en zijn hierdoor volledig zelfvoorzienend. Ons volledige huis is nu geïsoleerd, terwijl we in een relatief oude woning wonen. Voor het warme water in huis gebruiken wij een aardwarmtepomp.” Daarnaast hebben Kees en zijn gezin alle apparatuur vervangen door duurzame varianten en rijden ze sinds kort in een hybride auto.

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd in Project de Mussels? Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website: https://www.demussels.nl

Wil je meer weten over het afnemen van groene energie bij Energiecoöperatie de Broekstreek? Neem dan contact op met secretariaat@ecdebroekstreek.nl

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van jouw huis? Dan kan je ons bereiken via het mailadres energiecoach@ecdebroekstreek.nl